Street 66

View Original

Musiksvep: juni 2019

Jag vill inte tråka ut er med massa vardagsspaningar, men jag tänkte ändå ge er en inblick i min skrivsituation den här veckan. Jag sitter i ett hus på skånska landsbygden, närmsta stad är en by. Vackert men saknar vissa bekvämligheter. Jag internetdelar med skakig uppkoppling och försöker pussla ihop en spotifylista under de korta glimtar av välfungerande internet som man välsignas med här ute. Samtidigt rinner min mobildata ut i cyber-ödemarken. Min hårt intjänade surf. Som en bloggvärldens moder Teresa viger jag ändå mitt egna för ett högre ändamål. Det är kamprader som jag skriver idag. Kamp mot dåligt internet och ändlig mobilsurf. Nåväl. Jag sitter i spenaten och skriver. Solen skiner. Andra har det svårt på riktigt. Jag får skänka en tanke till A$ap Rocky i tider som dessa. Harlemrapparen som fortfarande sitter i svenskt häkte och tvingas äta husmanskost. Tufft såklart – men samtidigt får han en ovärderlig inblick i svenskt skolmatsalsliv. Och kanske kan han kanalisera häktestraumat till ett tema på en kommande skiva. AT.LONG.LAST.A$TROGANOFF? Vem vet? Menmen, jag ska sluta sparka på den döda Asap Rocky-hästen. Det finns roligare saker att avhandla: ny musik, bra musik, mitt musiksvep och den enda spotifylistan ni behöver följa i år. Den här månaden har jag trimmat av dödköttet ordentligt. Bara det bästa de finaste musikdetaljerna får plats i junigrytan. Så nu åker vi. Genre för genre:

Hiphopen har haft en drömmånad för alla som är fast i 90-talet, men kanske inte för fans av trap och alternativ rap. Jag har plockat med två låtar stenhård boombap från ANKHLEJOHN och Griselda records egna Benny the Butcher, men också skönt soulig hiphop från Freddie Gibbs och Sampa the Great. För att mjuka upp den hårda knarkrapstämningen tog jag också med Jesus is the one (I got depression) med Zack Fox och Kenny Beats. Jag vet att det bara är en meme-låt: en skämtsam freestyle från en youtubevideo. Men den är också underbart beroendeframkallande. Nästan varje bar är quotable. 

En av de stora musiknyheterna den här månaden har varit att den hajpade brittiska producenten Jai Paul har gjort comeback med låtarna He och Do You Love Her Now. Båda låtarna är bra utan att verkligen skina. Jag plockade med He på listan, men båda låtarna är värda att kolla in för fans av släpigt elektronisk R&B. Annars har juni månad inte varit den bästa för alternativ R&B. Vad det dock har varit – är en jäkligt bra månad för elektronisk musik. Jag tog med låtar från både Shinchiro Yokotas och S.A.M.s nya släpp för en rejäl dos av klassisk house, men kolla också in den japanska producenten Seiho och hans låt I Lost Myself In His Car för något betydligt flummigare. Lyssna även på Channel Tres nya låtar om ni vill höra hur Hip House (en fusionsgenre mellan hiphop och house som oftast är rätt ruggig) kan låta när det är gjort på rätt sätt. Nedtonade housetrummor och G-funksyntar – det låter bättre än man tror. 

En annan stor musiknyhet är att Bon Iver lite förvånande släppte en ny singel. Det är den första nya musiken som Justin Vernon har släppt sedan Bon Iver gav ut 22, A Million för tre år sedan. Nya singeln Hey, Ma är fin och mer lättillgänglig än man har vant sig vid med Justin Vernon, men den når inte höjderna som de mer experimentella låtarna på 22, A Million gjorde. Det är tre av fem-bra – bättre popsinglar har släppts i juni. Jag har plockat ut några goda exempel på spotifylistan i (Sandy) Alex Gs nostalgiska indie-ballad Gretel och Lower Dens singel Young Republicans – en låt om republikanernas ungdomsförbund och deras aptit för arbetarklasskött. Lite på näsan, lite roligt ändå. Kolla också in Shuras, sir Was och Whitneys nya singlar.

Jag har förstås också plockat ut lite brasiliansk musik för er att sätta tänderna i – en grundpelare i Street66-gospeln och i nästan alla mina musiksvep. Och den här månaden har jag också smugit in ett samarbete mellan det brasilianska bandet Rio 18 och den walesiska sångaren Carwyn Ellis. Men, oroa er inte. Det finns gung på spanska och portugisiska också. Så för den som känner att brassesväng på walesiska låter lite väl progressivt: lyssna på colombianska La Boa, spanska Rosalía eller brasilianska Zimino. Soligt och mjukt. Och apropå solkysst och svängig musik: kolla in den Nigerianska afrobeats-stjärnan Burna Boy och hans senaste sommarbanger Anybody. Otroligt bra.

Min lista avslutas med en runda ökenjazz från touareg-bandet Tinariwen och – som alltid – kvällsmusikens kvällmusik: jazz. Till nästa gång! Free Tay K! Free Palestine! 

SPOTIFYLISTAN: STREET66 MUSIKSVEP 2019