Street 66

View Original

Albumrecension: Mdou Moctar – Afrique Victime

Det är inte speciellt god skribentkutym att droppa en recension drygt två veckor efter att en skiva släpps. Men nu har jag återbesökt den skivan ikväll och jag har suttit och funderat över varför den klingar så väl med mig. Det finns något svårfångat, livligt och direkt, i musiken som rycker tag i mig. Och det vill jag skriva om. Så det här blir inte så mycket en klassisk recension som det blir en dåligt underbyggd essä. Kom igen, det blir kul!

Men först ett kort intro till Mdou Moctar. Han är en gitarrist först, och en sångare i andra hand. I den traditionellt ganska snäva bluesrocken från Västafrika har han utmärkt sig genom att experimentera med elektroniska inslag och field recordings. Hans musik är historieberättande, även för oss som inte pratar Tamashek (den lokala berberdialekten som han sjunger på). 

Han har varit med längre än hans Spotifysida vittnar om och han har en musikalisk bakgrund värdig en underjordshjälte. Hans tidiga musik spreds som MP3-filer via mobiltelefoner runt om i Sahelbältet. Det dröjde tills 2010 innan hans musik till slut släpptes på cd – på en samlingsskiva med det underbart krassa namnet: ”Music from saharan cellphones”. Nu är han aktuell med sitt sjätte album: Afrique Victime.

Så. Vad gör Afrique Victime speciell?

Ingenting egentligen. Det är ganska klassisk touaregrock, med stunder av finstämd mjukhet och field recording-snuttar.

Den elgitarrbaserade touaregrocken har blivit lite av en doldisfavorit bland hipsterfans med gitarrfäbless. I en tid där den klassiska gitarr-rocken dödförklaras stup i kvarten står den råa bluesrocken från Västafrika ut som en tritonus (se där, min musikteori var inte bortkastad!) bland allt det välpolerade. 

Afrique Victime är det inte det egensinniga och märkliga som sticker ut. I stället är det det raka, enkla och direkta. Fan vad man saknar energin i livemusik – Mdou Moctar är i alla fall och touchar vid den intensiteten. Hans låtar är rossliga, imperfekta och stöpta i någon typ av renodlad spelglädje. 

Han blandar det skränigt gälla elgitarrmoset på låtar som ”Taliat” med mjuk akustisk gitarr på nedtonade låtar som ”Tala Tannam”.

Han har också låtar som hämtar livskraft direkt ur 70-talsrocken – som titelspåret med sitt pumpande rocksolo. Det ångar av svettig gitarrenergi, med en bluesig shuffle som bara verkar öka i tempo ju längre låten går. 

Afrique Victime är inte speciellt, eller revolutionerande på något vis. Men det är en välbehövligt opolerad och dynamisk portion gitarr-rock. Jag tror aldrig att jag har känt av bristen på ärlig, okonstlad musik som nu. Musik som Mdou Moctars må vara imperfekt, med den gör i alla fall något med mig. Och det är jag tacksam för. Vi kan alla behöva lite förlösande gitarrbrunk i våra liv.

See this social icon list in the original post