Mulatu Astatke – Hipsterhår och svårbeskriven musik

Jag var på konsert med min bror i helgen. Mulatu Astatke på konserthuset. Vi stannade ett slag i den pampiga foajén innan det började och drack kaffe och förundrades över miljön. Mycket pelare och statyer, inga plastglas med öl så långt synen räckte. Inte en vanlig konsertlokal. Astatke-publiken var också aggressivt missanpassad i de anrika pelarmiljöerna. Ett hav av hipsterfräscha och instagramvänliga hårsvall, med enstaka gubbflintar som undantag.

Jag vet inte om ni är bekanta med Astatkes musik men om namnet känns främmande så uppmanar jag er att gå in och spotify:a honom. Nu, direkt, och pausa. Han är lite av en gudfadersgestalt inom Etiopisk musik och grundaren av genren Ethio-Jazz. Hans musik har samplats i otaliga låtar och har använts i TV och film. Om inte annat kanske ni känner igen hans låt Yègellé Tezeta från As We Enter med Damian Marley och Nas. En otroligt tillfredsställande sampling, courtesy of Damian Marley. Undrar ni hur Astatkes musik låter så beskrivs den underbart förvirrat på Selams hemsida som: ”en genre bäst beskriven som en mix av pop, jazz, traditionell etiopisk musik, latinska rytmer, karibisk reggae och afro-funk”. Solklart? Solklart.

Våra platser var inte ultimata. Uppe på en balkong bakom en pelare. Volymen var inte heller den bästa – uppenbarligen fortfarande inställd på de fragila pensionärsöronen som vanligtvis fyller konsertsalen. Första låten satt jag därför och tjurade lite i smyg. I det löjligt stora rummet på den löjligt stora scenen kändes det nästan som att man satt utanför och tittade in på något, en film eller en musikvideo kanske. Lyckligtvis var musiken inte beskaffad så att jag kunde sitta och deppa längre än i en fem minuter innan jag blev helt fast. Sagomusik. Fantastisk musik. Sån musik som blommar också i skuggan av en stenpelare.

Råtajt. FEM PLUS.

Views from bakom pelaren. Inte de bästa platserna i huset.

Views from bakom pelaren. Inte de bästa platserna i huset.

Big K.R.I.T. – 4eva Is A Mighty Long Time


4eva-Is-a-Mighty-Long-Time.jpg

Okej, nu sitter jag och skriver på recension nummer två för den här bloggen och det råkar vara en till hiphop-platta från södern. Först Rapsody och nu den här. Jag menar att jag sätter både öst och väst före dirrty souff-grejer (långt före) men kanske säger det något om hur starkt södra USA dominerar hiphopen just nu. Hursomhelst. Det blir en kort recension. Trött och svart te-driven. Hoppas ni gillar.

4eva Is A Mighty Long Time är ett dubbelalbum. Ja ni hörde rätt. Ett dubbelalbum från Big K.R.I.T! Mixtape-kungens blott tredje kommersiella album. Räknar man med mixtapes är det dock hans 16:e långa projekt. Faktum är att K.R.I.T. släppte sitt första mixtape 2005 och har varit het i hiphopkretsar sen omkring 2010. Grejen är bara att han aldrig riktigt har lyckats bryta sig igenom till mainstreampubliken. Efter 160 timmar släppt material från Big K.R.I.T. kan man fråga sig vad det beror på. Kanske beror det helt enkelt på att han inte har droppat något projekt av tillräckligt hög kvalitet för att förtjäna den succén? Absolut inte, om du frågar mig.

Definitivt inte om man räknar in hans mixtapes. Hans mixtapes som egentligen bara är en formalitet från att vara riktiga album (60-70 minuter långa med egenproducerade beats och gästartister, jag menar, kom igen!). Snarare är det så att problemet har legat i de kommersiella albumsläppen. K.R.I.T. har gång på gång lyckats höja sig själv till hype-skyarna med sina mixtapes innan han har gjort alla besvikna när det har kommit till de regelrätta studioalbumen. Nåväl, det talas om att det har handlat om problem med skivbolaget. Kreativa friheter och sånt. Nu släpper K.R.I.T. ett dubbelalbum på sin egna label, Multi Alumni. 22 låtar som klockar in strax under en och en halv timme. Ofiltrerat och nästan uteslutande producerat av K.R.I.T. själv.

Skiva ett inleds med låten Big K.R.I.T. (hans artistnamn), skiva två inleds med låten Justin Scott (hans riktiga namn) och det ger en ganska god indikation om hur de två skivorna skiljer sig åt. Uppdelat mellan den kommersiella artisten Big K.R.I.T och den privata personen Justin Scott.

Den första skivan dryper av södernreferenser och har en energisk K.R.I.T. som lägger skrytbars över traptrummor och samplade körröster. De första fem låtarna låter direkt radioredo och boastar tunga beats och aggressiva flow innan Big K.R.I.T. sänker tempot en aning. På andra halvan av första skivan låter beatsen mer DJ Screw och Goodie mob och gästartister som UGK och CeeLo Green dyker upp och representerar det klassiska södern-soundet. Rakt igenom är det klockren Mississippi-rap med några mindre dippar – 1999 med den värdelösa ”back that ass up like it's 1999”-refrängen hade jag till exempel kunnat vara utan.

Andra skivan är personligare och mer introspektiv. Här rappar K.R.I.T. om hans ambivalens till kändislivet, depression och hycklande i hans egna låttexter. Beatsen låter också annorlunda. Jazzigare och souligare (höjdpunkten Keep the Devil Off sportar ett rakt gospelbeat). Gästartisterna speglar det ljudmässiga skiftet – pianisten Robert Glasper på den jazziga The Light, neosoulsångaren Jill Scott på den mjuka Higher Calling. Andra skivan har inte samma energi som den första men i gengäld är texterna rikare och Keep the Devil Off och Drinking Sessions är två höjdpunkter.

Jo, just det. Mer en rekommendation än en genomarbetad recension sa jag i början. In och lyssna bara. Även en inbiten NY- eller West Coast-lyssnare kommer hitta något hen gillar. Truss'.

 

Rapsody – Laila's Wisdom


”Ge mig blommor medan jag kan lukta på dem”

Ge mig blommor medan jag kan lukta på dem”

Rapsodys senaste album är döpt efter hennes bortgångna mormor och är fyllt med budskap om kärlek till sig själv och personliga observationer om rasism och våld. Men det är också ett album som handlar om tålamod. Om en undergroundveteran som äntligen fått sitt mainstreamerkännande, 10 år efter att hon debuterade på 9th Wonders Dream Merchant vol.2.

Rapsody har alltid varit en rappares rappare. En riktigt MC. Ända sedan hon debuterade på hiphopscenen har hon spottat verser i sann Talib Kweli-anda över klassiskt trumtunga södernbeats. Nya skivan är inget undantag, inga konstigheter, välskriven hiphop. Ändå är det en skiva som utmärker sig, både i hennes egna diskografi och i hiphopvärlden 2017. En skiva som har spenderat två år på arbetsbänken och som hon spelat in totalt 80 låtar till.

I en intervju med Breakfast Club från september i år berättade Rapsody om hur hon, på den nya skivan, har testat nya sound och sätt att arbeta och det märks rakt igenom. Tydligast blir det på en låt som Sassy - långt lekfullare och poppigare än något hon har släppt tidigare. Ljudmässigt är det också lätt att dra Kendrick Lamar-paralleller med låtar som Pay up och den Bootsy Collins-samplade Power, som inte hade inte känts malplacerade på To pimp a butterfly. Men det är inte en Kendrick-platta och det är inte heller en West coast-, eller en New York-platta. Det är Rapsody och det är North Carolina. Alla beats förutom två hanteras av North Carolinas hemmasöner Khrysis (som bland annat har jobbat med Masta Ace och Jean Grae) och Rapsodys mentor, 9th Wonder. Beatsen är souliga och jazziga, med 9th Wonders patenterat framträdande trummor som en röd tråd genom projektet.

Rapsody blev upptäckt av 9th Wonder när hon gick på high school i North Carolina och det var på hans mixtapes hon först gjorde sig ett namn innan hon anslöt sig till hiphopkollektivet Kooley High 2008. Sedan dess har hon hållit sig aktiv. Utöver de två studioalbumen, tre EP:s och fyra mixtapes har hon medverkat på tre Kooley High-projekt och har dessutom hunnit med diverse gästspel med artister som Ab-soul och Kendrick Lamar. Lite orättvist är hon i många ögon fortfarande mest känd som hon/den där rapparen som hade en feature på Kendrick Lamars Complexion. På Laila's wisdom är dock förhållandet omvänt och Kendrick har en gästvers på låten Power. Dessutom droppar hiphoplegenden Black Thought en felfri vers på Nobody och Busta Rhymes dyker upp på två låtar och är, ja, han är Busta Rhymes. I god hiphoptradition har Rapsody också gästrefränger från neosoulkungligheter som BJ the Chicago kid, Musiq Soulchild och Anderson .Paak.

Mer imponerande än gästerna är dock Rapsody själv. Lyrisismen är hennes bakgrund, hennes raison d'etre om ni ursäktar min franska - Och Ja - skivan leverar på den punkten också. Textmässigt är det hennes mest dynamiska projekt hittills. Ämnena rör sig viktlöst mellan rasism, personliga berättelser och rena kärlekslåtar. Introlåten Laila's wisdom handlar om självförtroende och hennes mormors syn på livet, men är också fylld med rena skrytbars á la: ”I'm the better version of what you used to call talent”. Avslutningsspåret Jesus coming är en klassisk story telling-låt om förlust och lidande berättat ur tre olika perspektiv. Däremellan har hon låtar som Black and ugly om vita skönhetsideal och sargad självbild och låten Power som leker med begreppet makt.

Laila's wisdom är ett album om tålamod som lönar sig, döpt efter hennes bortgångna mormor och med ett albumomslag inspirerat av hennes favoritordspråk: Ge mig blommor medan jag kan lukta på dem. Det är inte bara hennes bästa projekt hittills utan ett av de mest kompletta hiphop-släppen i år.

Lyssna vidare:

Jean Grae – This Week

Little brother – The Minstrel Show

Kooley High – David Thompson