Slingbaum är verkligen hans riktiga efternamn. Och det är denna yviga rödtott som ligger bakom årets största supergruppsläpp. Så mycket för det mysteriet. Västgötaklimax. Men sanningen är att det fortfarande är svårbegripligt hur en sådan o-kändis har fått med sig hela USA:s RnB-elit på en 15 minuter lång (vinylexklusiv!) EP.
Och det här med vinylexklusiviteten. Vinylskivan har inte skeppats än, men alla som förbeställde den har fått en digital version skickad över mejlen. Det är – håll i er – en 15 minuter lång wav.-fil. Ljudsnobberi på en otrolig nivå.
Faktum är att hela släppet stinker snobberi. Jag har lite svårt att sätta fingret på det, men det känns lika delar bajsnödigt som imponerande att en helt okänd artist vågar släppa sin första soloskiva på det här sättet. Kanske vill han bara cementera sitt rykte med nästa stora bootlegklassiker?
Menmen. Jag är här för att recensera musiken, inte marknadsföringsstrategin.
Så nu, efter 384 ord, har vi äntligen anlänt till den viktiga delen. Den om musiken.
Man måste nästan börja med gästartisterna. För det är en line-up som kan få det att vattnas i den allra torraste musikmunnen. Eller vad sägs om: Erykah Badu, D’Angelo, FKA Twigs, Cory Henry, Ahmad Jamal, Oumou Sangaré, Damon Albarn, Syd, Bilal, Rashad Smith, för att nämna några.
Men Slingbaum One känns inte riktigt som en supergrupp-skiva. De flesta gästartisterna har små roller i bakgrunden – som D’Angelos sparsamma körande på introlåten “Behoove”, eller Ahmad Jamals enkla pianospel på “Morphine”. Och den där påtagliga skrytvirtuositeten som ofta präglar supergrupper, saknas helt här.
Det stora artisthopkoket syns på andra sätt. Även om EP:n bara är 15 minuter lång så är den full av musikaliska idéer och uttryck. Det finns ambienta stycken, jazziga, rockiga stycken och skivan är fylld med ljudeffekter och texturer.
EP:n inleds med låten “Behoove” – samma låt som teasades på radioprofilen Gilles Petersons program på BBC 6. Det är en tung och basig låt som sätter tonen för den atmosfäriska och mörka stämningen på skivan.
Låten drivs framåt av Slingbaums syntar och Cory Henrys skrovliga moogbas. Musiken är enkel och avskalad och liksom mullrig. Instrumenten ligger mer som en ljudmatta i botten för Erykah Badu att sjunga en hackig och uppklippt melodi ovanpå.
“Behoove” innehåller också en sparsamt använd blåssektion signerad Keyon Harrold och Marcus Strickland. Men basklarinetten och trumpeten används mest som en extra ljudeffekt. Blåset och basen sliter liksom stötvis åt varsitt håll.
Låt nummer två är lite mer straight forward, men också lite mer slätstruken. Den har en mer hemtam struktur med smidiga syntslingor och bekanta jazzackord på gitarren. Men samtidigt är musiken uppklippt – ibland nästan hackig. Det påminner om den choppiga och studsiga kvaliteten hos plunderphonics-inspirerade neosoulartister som Shafiq Husayn (Ledsen för den katastroftunga meningen – hoppas att beskrivningen i alla fall gjorde något för någon där ute).
Den tredje och sista låten heter “Morphine”, och är den mest spännande låten på EP:n. Men innan man kommer dit måste man kriga sig igenom den två minuter långa ljudmattan som avslutar låt två. Visst, det är snyggt hur de ambienta soundsen bryter ut i de inledande stroferna på “Morphine”, men det är fan-i-mig magstarkt att lägga in ett två minuter långt ljudeffektsplånkande i ett 15-minuterssläpp.
“Morphine” är i alla fall den mest lyckade låten. Den är fullständigt fullpackad av musikaliska detaljer och grooves. Det är den enda låten där det verkligen märks att flera olika artister har kommit ihop för att göra något gemensamt. Dessutom är det den enda låten som spelar till alla artisters styrkor. Det melankoliska i Damon Albarns röst, mot mjukheten i Bilals. Ahmad Jamals jazziga piano, mot Terry Slingbaums mörka syntplonkande.
Det är också en flytande låt som aldrig riktigt låser sig i ett groove. Det finns en nerv i musiken. Resultatet blir en låt som känns dystopisk och hoppfull på samma gång. Och som kulminerar i en nära nog emo-osande visksång på slutet.